Laten we het even hebben over…

Deel 1: Laten we het even hebben over… Het studenten leven en welke kleine, gekke dingen je direct uit je onwetende jeugd sleuren, het volwassen leven in. En dan heb ik het niet per se over het zelfstandig worden en ineens inzien hoeveel geld je bij de supermarkt uitgeeft aan snacks als je honger hebt. Ik heb het over de kleine bizarre dingetjes waar je als kind/puber/tiener totaal niet aan zou denken.

Categorie 1: Eten

 • Kaas is duur. Wie heeft bedacht dat een kiloblok kaas (wat je natuurlijk in 1 avond achterover kan slaan) bijna €10 kost?! En dat voor melk wat lang rijpt..
 • Spinazie is een catfish. Als je iets leert is het wel dat als je een kilo spinazie koopt, er niks, maar dan ook echt, NIKS overblijft. Het wordt een grote groene drab, wat nog moeilijk uit elkaar te halen en te verdelen is ook..
 • Ga niet naar de super op een lege maag. Je koopt namelijk het hele chipsschap leeg. En alle chocola. En die Bifi worstjes. En komkommer ter compensatie. Doe het gewoon niet.
 • Pasta pesto kan niet misgaan. Dat pasta een studenten maaltijd is, is natuurlijk algemeen bekend, maar wat iedereen onderschat is de magie van een potje pesto. Het is een van de essentials die je als student in huis moet hebben (naast kaas natuurlijk).
 • Pizza moet je knippen. Wat een geweldige uitvinding is de pizza schaar (of gewone schaar als je dat aankan). Je hoeft gewoon niet meer te klungelen met zo’n rond dingetje waarbij je pizza alle kanten op vliegt. 4-8 knipjes en je bent klaar!
 • Elke dag pasta eten is niet gek. Tenminste, dat vind ik. Het voordeel van pasta is dat je het elke dag anders kan maken en je daardoor niet eens door hebt dat je deze hemelse heerlijkheid dagelijks eet.
 • Meer mensen, minder geld. Wist je dat het onwijs veel geld bespaart als je voor meer dan 1 persoon kookt? Als je namelijk 2 kleine potjes pesto koopt (huismerk) ben je €1,89 kwijt, terwijl een grote pot (waar je minimaal 3x mee kan doen) €0,91 is! Tenzij je duur wilt doen natuurlijk, dan vooral kleine porties blijven kopen.
 • Van aanbieding naar aanbieding leven. Er is niks leuker dan weer met 9 pakken Vivera thuis komen en maar 10 euro betaald hebben of als je favo bak ijs (B&J natuurlijk) 80 cent goedkoper is!
 • Invriezen. Mocht je denken ‘maar wat moet je nou met 9 bakken Vivera? Daar kan je toch 18 keer van eten?’ Jazeker. Die hoeveelheid eten voor een weeshuis kan gewoon in de vriezer hoor! Word je veel te dure magnetron tenminste gebruikt.
 • *5 kilo later*. Ongezond eten is leuk. Dat weten we allemaal. Koken en eten wat je wilt is ook heel leuk. En lekker. Tot je 5 kilo zwaarder bent en met verstoppingen op de wc zit. Don’t do it.

Categorie 2: Studentenhuis

 • Schoon is subjectief. Ten eerste is een schoonmaakrooster altijd drama. Ten tweede maakt niemand het zo goed schoon als jij. Ten derde snapt niet iedereen het begrip ‘wekelijks’. Ten vierde hoe moeilijk is het?!
 • Stof, stof en stof. Het meest frustrerende van studentenhuizen (en blijkbaar huizen in het algemeen) is dat je blijft poetsen. Heb je 1 kastje gehad, ligt er alweer stof als je je omdraait. Eigelijk is je kamer dus nooit écht schoon. Hoe sneller je dit accepteert, hoe beter je je voelt.
 • WC bril. Misschien heb je het thuisthuis al wel gemerkt, maar het schijnt lastig te begrijpen zijn, dus ik herhaal het even nog 1x voor alle mannen die dit lezen: DE WC BRIL MOET na gebruik NAAR BENEDEN. Bedankt namens iedere wc bezoeker na jou.
 • De muren zijn dun. If you know what I mean… Tip: koop een noise cancelling koptelefoon en ga een film kijken. Scheelt je trauma’s. Tenzij je eraan went natuurlijk.
 • Lege kamer = leeg hoofd. Aangezien je kamer je woonkamer, slaapkamer, keuken en rommelhok is, bepaalt de staat van je kamer echt hoe rustig je in je hoofd bent, en andersom. Kom je helemaal om in al het werk? Grote kans dat je kamer een grote bende is. Dus; voel je dat je leven een grote chaos is? Ruim je kamer op en je voelt je een stuk beter!
 • Opendeurenbeleid. Naast het feit dat dit woord 24 punten oplevert bij Scrabble, is dit een van de beste uitvindingen van je studententijd. Deur open; wees welkom. Deur op een kier; kom binnen als je wilt. Deur dicht; waag het. Erg duidelijk voor communicatie en altijd iemand om tegenaan te praten om de hoek!
 • 6 uur slaap schijnt genoeg te zijn. Als je dat zelf niet vindt, dan je huisgenoten wel. Slaap ritme opbouwen is onmogelijk met alle indrink feestjes en natuurlijk je eigen Netflix avontuurtjes. Tip: leer hoe je koffie moet zetten of waar je goede koffie kan halen. 2 liter later ben je weer helemaal de oude!
 • Wassen is plannen. Want je kan niet pas denken aan je was als je de laatste onderbroek pakt. Dan ben je te laat. Want je moet eerst je was nog uitzoeken, je wasmiddel vinden (of kopen) en dan is waarschijnlijk de wasmachine nog 1,5 uur bezet door 3 handdoeken. Time management is key!

Ik kan hier natuurlijk nog uren over doorgaan, maar de rest zal ik voor later bewaren. Volgende keer meer!

Wat is iets wat jij hebt geleerd toen je student werd? Let me know!

Eén opmerking over 'Laten we het even hebben over…'

 1. Heel herkenbaar! Een dag per week koken als je nog thuis woont, (inclusief de boodschappen daarvoor doen) kan reuze handig zijn. Ten eerste heb je dan al veel recepten tot je beschikking en ten tweede leer je alvast koken. Bovendien heb je enig idee van prijzen. Ook niet verkeerd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: