Gesprek met mini-me

Het is bijna het eind van het jaar. De feestdagen komen er aan, nieuwe goede voornemens staan voor de deur en heel de wereld hoopt dat 2021 toch écht beter wordt dan 2020. Voor mij betekent het eind van het jaar vaak dat ik extreem nostalgisch word. Dit jaar is niks anders, behalve dat door de omstandigheden genaamd 2020 het alleen maar erger is geworden.

De laatste paar weken ben ik steeds meer aan het nadenken over hoe erg ik veranderd ben. Ik ben volwassener geworden, heb een (betere) ruggengraad gekweekt en weet steeds meer wat ik wil. Maar de realisatie van hoe goed het nu met me gaat, doet me steeds meer denken aan hoe slecht het ooit ging. Over hoe erg ik de middelbare school haatte en nooit van mijn leven meer terug wil naar de basisschool. In plaats van dat ik trots ben op hoe ver ik gekomen ben, voel ik eigenlijk vooral verdriet om de versie van mezelf die ik toen was en echt niet had willen zijn.

Sinds een paar maanden ben ik bezig met het 6 minuten dagboek en elke week krijg je dan een paar vragen om over na te denken. Een van de vragen die ik laatst kreeg is ‘wat zou je tegen je jongere zelf willen zeggen?’ In eerste instantie beantwoordde ik deze vraag met ‘Hou vol meid. Het wordt beter’, maar na een paar dagen voelde het niet alsof dat de lading dekte. Ik wil mezelf zeggen dat het tijdelijk is en ik me niet zo druk moet laten maken. Die vervelende jongens doen dit alleen om stoer te zijn, het ligt niet aan jou. Ik zou willen zeggen dat ik mooi ben zoals ik ben en echt niet hoef te gaan lijnen, ik ben prachtig en zal nooit meer zo dun zijn als dat moment. Ik wil mezelf zeggen dat er ooit wel een jongen op mijn pad komt die mij wél goed laat voelen en waarmee ik wel een goede relatie ga hebben. Ik wil mezelf zeggen dat ik niet online op zoek hoef naar vrienden, dat ik onbewust mijn beste vrienden al ken en hun nu alvast moet koesteren. Ook wil ik mezelf vertellen over de geweldige kansen die ik moet gaan aangrijpen. Dat ik me niet moet tegenlaten houden door angst of onzekerheid. Uiteindelijk zijn alle zorgen die ik als kind/tiener had nergens voor nodig. Ik kan dit!

Terwijl ik denk dat het doel van deze opdracht is om het verleden los te laten en jezelf te vergeven voor je gedrag vroeger, doet dit me eigenlijk alleen maar verdriet. Ik was zo graag terug gegaan om mezelf al die dingen te vertellen en kracht in te fluisteren om vol te houden en met mijn kop omhoog het leven en de verschrikkelijke pubertijd te trotseren. Hoewel dat als een mooi plan voor 2021 klinkt; terug in de tijd naar mini-me en haar eens even uitleggen hoe het leven wel werkt, weet ik dat zij totaal niet naar mij geluisterd had. Ze had me de deur gewezen en gezegd dat ze het zelf wel beter wist. Zo eigenwijs ben ik dan ook wel weer.

En eigenlijk denk ik dat mini-me compleet gelijk heeft. Alles wat ik heb meegemaakt heeft mij ook belangrijke lessen geleerd. Het heeft me geleerd dat voor jezelf opkomen belangrijk is, zolang het de situatie niet verder laat escaleren. Dat je soms gewoon even moet slikken en accepteren dat je nou eenmaal niet iedereen te vriend hoeft te houden. Het heeft me uiteindelijk gedwongen van mezelf te houden en op mijn onderbuik gevoel te vertrouwen; voel de situatie niet goed? Dan is dat het waarschijnlijk ook niet. Doordat ik me zo lang niet op de goede plek heb gevoeld, waardeer ik het eigenlijk alleen maar dat ik dat nu wel ben.

Ik denk dat een goed voornemen voor 2021 is om wat meer na te gaan denken over vroeger en het niet langer weg te stoppen. In plaats van wegrennen, ernaar kijken, ernaar luisteren en proberen te begrijpen wat er gebeurde. Even de zandloper stilzetten en stilstaan bij de lange weg die ik achter me heb. Misschien zelfs mini-me applaudisseren voor hoe goed ze het gedaan heeft. En vooral mezelf vergeven en accepteren. “Het was zwaar. Het is me gelukt. Ik kan de wereld aan. Ik blijf ervoor vechten.” En dat elke dag opnieuw tegen mezelf zeggen en herhalen. Op naar 2021. Op naar weer een nieuwe versie van mezelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: