Van Obliger naar Upholder

Ik heb mezelf met mijn 20(!) blogs een richting in geduwd, die ik nu eigenlijk niet meer zo fijn vind. Ik heb geschreven over al mijn problemen en het voelt alsof ik nu altijd moet schrijven over de geweldige inzichten die ik hiervan gekregen heb. Maar eigenlijk heb ik daar vandaag niet zo veel behoefte aan. Het gaat namelijk heel goed en dan heb je nou eenmaal niet altijd zin om te denken aan alle negatieve dingen die er gebeurd zijn. Dus… Speciaal voor alle mensen die net als ik soms een beetje klaar zijn met terugkijken en bedenken waar het vandaan komt en je hele verleden uitpluizen: een positieve blog over doelen zetten en die (dit geloof je nooit) ook écht halen.

Een van de doelen die ik mezelf gesteld heb voor dit jaar is meer boeken lezen (wees niet bang, ik doe niet aan goede voornemens). De volle boekenkast met allemaal ongelezen boeken, is me eindelijk tegen gaan staan. In de 2 maanden die dit jaar (al) duurt, heb ik zowaar bijna 5 boeken gelezen! Niet dat ik nu verder ga met de boeken die ik al heb, nee ik heb gewoon weer braaf 3 nieuwe boeken gekocht! Ik begon eerst met wat makkelijkere boeken lezen om er in te komen en ben toen overgestapt op wat psychologischere boeken (is dat een woord?). Zo heb ik bijna ‘The Four Tendencies’ van Gretchen Rubin uit en heb ik in een paar avonden ‘Miracle Morning’ van Hal Elrod uitgelezen. En wat een boeken waren dat!

The Four Tendencies
Ik ben extreem blij dat ik dit boek gekocht heb. (Dankjewel Instagram ‘influencers’) Het boek van Gretchen Rubin gaat over dat bijna alle mensen een persoonlijke neiging hebben naar een van de vier persoonlijkheidstypes. Deze types zijn allemaal gebaseerd op hoe je reageert op verwachtingen van anderen en verwachtingen van jezelf. Mijn persoonlijkheidstype is bijvoorbeeld de Obliger. Dit houdt in dat ik heel goed luister naar dingen die anderen me opleggen en ik (tot ENORME frustratie) niet luister naar verwachtingen van mezelf. Zo kan ik me (normaal gesproken) totaal niet motiveren om elke dag te gaan sporten, maar luister ik wel naar een vriendin als ze me elke dag checkt of ik gesport heb. Ik heb dus druk van anderen nodig. Mocht je nu denken ‘Hey ideaal, daar ga ik eens gebruik van maken. Emmy doet alles wat ik haar beveel!’ Nou nee.. Want er bestaat zoiets als Obliger rebellion waarbij ik helemaal klaar ben met het misbruik dat van mij gemaakt wordt en ik niks meer voor je doe. Wees gewaarschuwd!

De andere persoonlijkheidstypes zijn Upholders, Rebels en Questioners. Ik heb gemerkt dat veel mensen in mijn directe cirkel Upholders zijn. Deze mensen luisteren zowel naar externe als interne verwachtingen en zijn mega goed in taken af krijgen. Ze houden van lijstjes maken en overzicht creëren, maar zijn bijvoorbeeld ook totaal niet flexibel als een afspraak een paar minuten verplaatst wordt (is natuurlijk niet zó zwart wit). Questioners luisteren vooral naar hun eigen verwachtingen. Als iemand anders ze een deadline of een regel geeft, stellen ze eeuwig vragen omdat ze de meerwaarde van die regel of deadline niet zien. Komt er dus op neer dat als je een questioner in je buurt hebt, je aan een vragenvuur wordt onderworpen en je als ‘niet questioner‘ helemaal gek wordt. Het mooie aan deze mensen is dan wel dat als je ze zelf iets vraagt, ze geen zin hebben om het te beantwoorden. Tocht weer typisch.. Het laatste persoonlijkheidstype heb ik nog niet helemaal gelezen, maar Rebels zijn (zoals de naam zegt) lekker rebels. Zij luisteren eigenlijk alleen naar de dingen waar zij op dat moment zin in hebben. Ze zijn dus erg geneigd regels te breken en te doen wat op dat moment goed voelt, ook al is het niet voor hun eigen gewin.

Mocht je geïnteresseerd zijn om jezelf, mij en de mensen om je heen beter te begrijpen en tips te krijgen hoe je met die irritante andere persoonlijkheden om moet gaan? Koop/leen/download het boek, het is het echt waard.

Miracle Morning
Dit boek heb ik op aanraden van een vriendin gelezen. Hoewel het soms iets te veel marketing is naar mijn smaak, vind ik de boodschap die centraal staat geweldig: “Hoe je verleden ook geweest is, je kunt je toekomst veranderen door het heden te veranderen”. Klinkt heel aanlokkelijk? (Of niet, moet je natuurlijk zelf weten) Het idee is dat je elke dag een uur besteed aan jezelf. In dit geval door een uur eerder op te staan. Ja, ik zag dit ook niet zitten. Ben totaaaaaaaal geen ochtend mens (iedereen om me heen weet dit) en ga al helemaal niet om half 7 opstaan ’s ochtends. Dan toch liever niet aan mezelf werken, toch? Nou nee. Ik heb het geprobeerd en ik ben nu bijna twee weken bezig.

Maar wat doe je dan in dat uur? Dat is een hele goede vraag! Ik moet het nog wat personaliseren, maar ik doe ongeveer het volgende:

  • 5 minuten Stilte. Ik begin de dag met een kopje koffie en ga dan 5 minuten in stilte voor me uit staren. Langzaam wakker worden, kijken hoe ik me voel die dag en lekker van mijn koffie genieten.
  • 5 minuten Affirmaties. Ik schrijf elke dag dingen op die ik wil gaan geloven of wil doen. Voorbeelden kunnen zijn meer sporten, op jezelf vertrouwen, van jezelf houden. Alles kan! Nadat ik het heb opgeschreven, zeg ik het een paar keer vol overtuiging hardop in de hoop dat ik het écht ga geloven en mijn mindset aanpas.
  • 5 minuten Visualisatie. Nou hier ben ik nog niet heel goed in, maar het idee is dat je je gaat voorstellen wat/wie je zou zijn als je alles zou kunnen wat je wil. Daarna bedenk ik ook nog op hoe ik dit kan bereiken. En dat maak je dan zo visueel mogelijk. Ikzelf schrijf het op, anderen maken misschien een hele collage. Wees lekker creatief op de vroege ochtend!
  • 20-25 minuten Sporten. Jep. Ik sport ’s ochtends. Ik ken mezelf ook niet meer.. Elke ochtend doe ik een yoga workout van Adriene (zoek op YouTube ‘Adriene Yoga’ en je hebt dr). Adriene is echt top want ze is heel open en, het beste van alles, ze heeft een hond! Dus je krijgt ook nog even je dagelijkse doses hondjes!
  • 20 minuten Lezen. Door elke ochtend te lezen, al is het maar een paar pagina’s, train je jezelf en zorg je ervoor dat je de liefde voor boeken terug vindt. Ikzelf lees dus The Four Tendencies ’s ochtends, maar het kan ook een luchtig boek zijn.
  • 5 minuten Schrijven. Als laatst neem ik de tijd om de dingen die ik die dag wil bereiken op te schrijven en hoe ik dit ga doen. Het geeft een soort doel en plan voor die dag.

En dat alles voor 8 uur ’s ochtends… Dus niet alleen sta ik nu (bijna) elke dag om 6:30 op, ik doe elke dag yoga, ik lees dagelijks minimaal 10 bladzijdes en ik ben productiever. Voor iedereen wie nu denkt ‘Wie ben jij en wat heb je met Emmy gedaan?’ Ik weet het zelf ook niet.. Maar het is positief dus we omarmen het! Ik schrijf zelfs deze blog om kwart over 7 ’s ochtends! Stuk beter dan om 1 uur ’s nachts zoals ik bij mijn eerste paar blogs deed…

Dit boek is dus een dikke aanrader voor iedereen die net als ik gefrustreerd is dat die niet uit bed kan komen ’s ochtends en door de sleur van de ochtend niks meer gedaan krijgt rest van de dag. Zo kan iedereen uiteindelijk van obliger naar upholder. Of naar rebel. Of Questioner. Is maar net wat je wilt leren. Als ik het kan, kan jij het al helemaal.


Heb je nog boekentips, vragen, suggesties of een mening die je graag wilt delen? Laat het dan vooral weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: