Hou je taai

Hou je taai, hou je haaks, hou je hoofd omhoog, blijf sterk, blijf lachen. Toon geen emoties, dat doe je maar als je alleen bent. Zorg dat niemand het ziet of voelt, emotioneel zijn is een teken van zwakte. Hou je kop omhoog, blijf sterk, hou je taai. Laat ze je niet pakken.

Vanaf het moment dat we een paar jaar oud zijn, leren we dat we niet moeten huilen als we vallen. We leren dat gevoelig zijn iets negatiefs is en dat we niet overdreven boos mogen zijn als iets tegenzit. En vooral; we leren dat de buitenwereld niet mag zien wanneer iets je raakt. En als je dat zo vaak hoort, is dat wat je doet. Je houdt je rug recht, huilt achter gesloten deuren en gooit een glimlach op je gezicht als je buiten bent. Zolang niemand ziet dat het je iets doet, ben je veilig. En als je veilig bent, doet het je ook niks… toch?

Maar waarom is dit de norm geworden? Waarom moeten we altijd doen alsof we sterk zijn en mogen we niet laten zien dat iets ons raakt? Waarom moeten meiden sterk zijn en mogen jongens zich niet kwetsbaar opstellen? Waarom ben je een pussy als je huilt en sterk als je van je af bijt? Waarom leren we elke nieuwe generatie dat je altijd maar sterk moeten zijn?

Waarom is het niet juist sterk als je je kwetsbaar opstelt? Als je laat zien dat iets je raakt en je communiceert wat het met je doet. Als je niet wegloopt van een gevecht omdat je voelt dat het je raakt. Als je blijft staan, je tranen laat komen en de ander laat zien wat het met je doet. Ik ben er zo van overtuigd dat we veel meer kracht kunnen laten zien als we juist eerlijk zijn en uitkomen voor wat we voelen, wanneer we het voelen. Jezelf en je gevoelens kennen is zo veel meer waard is dan leren hoe je die emoties wel of niet moet laten zien.

Ik las vandaag dit stuk in het boek ‘ongetemd leven’ van Glennon Doyle: “Wat als we alle gevoelens binnen zouden laten komen? Wat als we beslissen dat geraakt worden door de pijn van anderen een kracht is en geen zwakte? Wat als we ons leven en de wereld een halt toeroepen voor dingen die het waard zijn om bij stil te staan? Wat als we onze hand opsteken en vragen: ‘kunnen we hier even bij stilstaan? Ik ben er nog niet klaar voor om buiten te spelen en te doen alsof ik dit niet heb gehoord.'”

Emoties zijn niet iets om je voor te schamen en zeker niet iets wat je altijd maar zelf moet dragen. Emoties zijn om te delen, toe te laten en te voelen. Het is oke als het je raakt. Het is oke als je moet huilen. Het is oke als je niks voelt. Het is oke om te schreeuwen. Het is oke om stil te zijn. Het is oke om het binnen te laten. Het is oke om mens te zijn. Het is oke om niet te doen alsof je het niet gehoord hebt.

P.S. Ik zocht laatst voor de gein op wat ‘hou je taai’ betekende en kwam achter de betekenis van ‘hou je haaks’. Voor wie geïnteresseerd is: Haaks heeft in deze uitdrukking oorspronkelijk de letterlijke betekenis ‘rechtop’. Hou je haaks! betekende eigenlijk: ‘zorg dat je haaks blijft staan ten opzichte van het grondoppervlak’. Van daaruit kreeg het de betekenis ‘zorg dat je je goed staande houdt’, ‘hou je goed’.
Weet je dat ook weer!

Benieuwd naar meer eerlijke verhalen in het kader van #EerlijkeEms? Ga dan naar mijn Instagram pagina en laat weten hoe jij erover denkt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: